A nyári melegben sokszor vágyunk valami üdítő finomságra – a fagyi pedig az egyik legnépszerűbb választás. Ha te is szeretsz kísérletezni nyáron, hoztunk néhány házi fagylaltreceptet. Az elkészítés egyszerű, egészséges és nem vesz sok időt igénybe.
1. Túrós-mangós fagyi
Tökéletes azok számára, akik kerülik a tejszínt, mégis krémes, finom fagyira vágynak. Pusztán néhány hozzávalóra és egy elektromos habverőre lesz szükség.
Hozzávalók:
- 1 érett mangó
- 200 g túró (vagy növényi alternatíva, pl. szójatúró)
- 4 evőkanál méz (vagy más édesítőszer ízlés szerint)
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat vagy egy csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
- A mangót hámozzuk meg és kockázzuk fel.
- Kézi habverővel vagy konyhai robotgépben keverjük simára a mangót, a túrót, a mézet és a vaníliát.
- Az így kapott krémet öntsük jégkrém formába, és legalább 4 órára tegyük a fagyasztóba.
- Kóstoljuk és fogyasszuk élvezettel az egészséges és üdítő fagylaltot!
2. Banános-csokis fagyi
A banán kiváló alapanyag krémes házi fagyihoz, és ha hozzáadunk még egy kis kakaót is, egy igazi ínyencséget kapunk.
Hozzávalók:
- 3 érett banán
- 2 evőkanál kakaó
- 1–2 evőkanál méz (vagy más édesítőszer)
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat
- tejszín, tej vagy túró (ízlés és választás szerint)
Elkészítés:
- A banánokat hámozzuk meg és fagyasszuk le.
- Vágjuk kisebb darabokra.
- Egy elektromos habverő segítségével a banánt a kakaóval, a mézzel és a vaníliakivonattal keverjük simára.
- Bármilyen folyékony összetevőt hozzáadhatunk, vagy fagyaszthatjuk csak a banánt a kakaóval és egy kis édesítőszerrel. Viszont ez is elengedhető, ha a banán elég érett.
- Az így kapott krémet öntsük jégkrém formába, és legalább 4 órára tegyük a fagyasztóba.
- Kóstoljuk, és élvezzük a banán és csoki nagyszerű ízvilágát!
3. Egészséges kókuszfagyi (laktózmentes)
A kókuszfagyi tökéletes választás azoknak, akik szeretnék elkerülni a laktózt. Ez a recept rendkívül egyszerű és finom.
Hozzávalók:
- 400 ml kókusztej
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 2 evőkanál méz vagy juharszirup
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
- A kókusztejet keverjük össze a mézzel (vagy sziruppal), a kókuszolajjal és a vaníliával.
- Öntsük jégkrém formába vagy műanyag dobozba.
- 4–6 órára tegyük a fagyasztóba.
- Élvezzük a lágy és frissítő kókuszfagyit!
4. Eperfagyi mandulatejjel (vegán)
Ez a recept tökéletes választás a vegánoknak és azoknak, akik kerülik a laktózt. Az eperben található vitaminok és antioxidánsok révén nagyszerű nyári felfrissülést kínál.
Hozzávalók:
- 250 g friss vagy fagyasztott eper
- 200 ml mandulatej (esetleg kókusztej)
- 2 evőkanál agávé szirup vagy juharszirup
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
- Az epret mossuk meg, és vágjuk kisebb darabokra (ha fagyasztott eperrel dolgozunk, hagyjuk kicsit felengedni).
- Az epret, a mandulatejet, az agávé szirupot és a vaníliakivonatot keverjük simára.
- Az így kapott krémet öntsük jégkrém formába, és legalább 4 órára tegyük a fagyasztóba.
- Kóstoljuk, és élvezzük a frissítő eperfagyit!
5. Avokádófagyi lime-mal
Az avokádó nemcsak tápláló, hanem krémes fagylaltok készítéséhez is kiváló. Lime-mal párosítva üdítően friss ízvilágot kapunk.
Hozzávalók:
- 3 érett avokádó
- egy fél natúr joghurt (5–7 evőkanál)
- 200 ml habtejszín
- 5 evőkanál sűrített tej (elhagyható)
- 1 lime leve
- 2 evőkanál méz vagy juharszirup
Elkészítés:
- Az avokádókat hámozzuk meg, és távolítsuk el a magokat.
- A robotgépben keverjük össze az avokádót a joghurttal, majd adjuk hozzá a sűrített tejet és a lime levét.
- A habtejszínt verjük fel kemény tejszínhabbá.
- Az avokádós masszát finoman forgassuk össze a tejszínhabbal.
- Töltsük jégkrém formába, és legalább 4 órára tegyük a fagyasztóba.
- Kóstoljuk, és élvezzük ezt a krémes, egzotikus avokádófagyit!
6. Áfonyás-joghurtos fagyi (laktózmentes)
Ez a recept tökéletesen frissítő, és az áfonyának köszönhetően tele van antioxidánsokkal.
Hozzávalók:
- 200 g áfonya (friss vagy fagyasztott)
- 200 g laktózmentes vagy növényi joghurt
- 2 evőkanál méz vagy más édesítőszer
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
- Az áfonyát keverjük simára a joghurttal, a mézzel és a vaníliakivonattal.
- Öntsük jégkrém formába vagy edénybe.
- Legalább 4 órára tegyük fagyasztóba.
- Kóstoljuk, és élvezzük a frissítő áfonyafagyit!
7. Ananászos-kókuszos fagyi
Az ananász és a kókusz két trópusi gyümölcs, amelyek tökéletesen kiegészítik egymást, és frissítő, egészséges desszertet alkotnak.
Hozzávalók:
- 300 g friss vagy fagyasztott ananász
- 200 ml konzerv kókusztej
- 1 evőkanál méz vagy juharszirup
Elkészítés:
- Az ananászt vágjuk apró darabokra, majd tegyük a robotgépbe.
- Adjuk hozzá a kókusztejet és a mézet, majd keverjük simára.
- Az így kapott keveréket öntsük jégkrém formába, és legalább 4 órára tegyük a fagyasztóba.
- Kóstoljuk, és élvezzük a trópusi fagyit!
A házi fagyi nagyszerű megoldás mindenkinek, aki frissítő desszertet szeretne hozzáadott vegyszerek és felesleges összetevők nélkül. Az édesítőszereket magunk szerint alakíthatjuk, hogy pont olyan fagyit kapjunk, amilyet szeretünk. Ha pedig saját jégkrémekkel szeretnénk kísérletezni, szerezzünk be néhány formát, és lepjük meg magunkat és szeretteinket egy kis hűsítő finomsággal!
És ne feledjük: A nyári esték tökéletes hangulatához tartozik a Puella illatgyertyája is :)