Fagylalt házilag: 7 egyszerű és egészséges recept

Túrós-mangós fagyi

A nyári melegben sokszor vágyunk valami üdítő finomságra – a fagyi pedig az egyik legnépszerűbb választás. Ha te is szeretsz kísérletezni nyáron, hoztunk néhány házi fagylaltreceptet. Az elkészítés egyszerű, egészséges és nem vesz sok időt igénybe.

 

1. Túrós-mangós fagyi 

Tökéletes azok számára, akik kerülik a tejszínt, mégis krémes, finom fagyira vágynak. Pusztán néhány hozzávalóra és egy elektromos habverőre lesz szükség.

Hozzávalók:

  • 1 érett mangó
  •  200 g túró (vagy növényi alternatíva, pl. szójatúró)
  • 4 evőkanál méz (vagy más édesítőszer ízlés szerint)
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat vagy egy csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

  1. A mangót hámozzuk meg és kockázzuk fel.
  2. Kézi habverővel vagy konyhai robotgépben keverjük simára a mangót, a túrót, a mézet és a vaníliát.
  3. Az így kapott krémet öntsük jégkrém formába, és legalább 4 órára tegyük a fagyasztóba.
  4. Kóstoljuk és fogyasszuk élvezettel az egészséges és üdítő fagylaltot!

Túrós-mangós fagyi

 

2. Banános-csokis fagyi

A banán kiváló alapanyag krémes házi fagyihoz, és ha hozzáadunk még egy kis kakaót is, egy igazi ínyencséget kapunk.

Hozzávalók:

  • 3 érett banán
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1–2 evőkanál méz (vagy más édesítőszer)
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat
  • tejszín, tej vagy túró (ízlés és választás szerint)

Elkészítés:

  1. A banánokat hámozzuk meg és fagyasszuk le.
  2. Vágjuk kisebb darabokra.
  3. Egy elektromos habverő segítségével a banánt a kakaóval, a mézzel és a vaníliakivonattal keverjük simára.
  4. Bármilyen folyékony összetevőt hozzáadhatunk, vagy fagyaszthatjuk csak a banánt a kakaóval és egy kis édesítőszerrel. Viszont ez is elengedhető, ha a banán elég érett.
  5. Az így kapott krémet öntsük jégkrém formába, és legalább 4 órára tegyük a fagyasztóba.
  6. Kóstoljuk, és élvezzük a banán és csoki nagyszerű ízvilágát!

Banános-csokis fagyi

 

3. Egészséges kókuszfagyi (laktózmentes)

A kókuszfagyi tökéletes választás azoknak, akik szeretnék elkerülni a laktózt. Ez a recept rendkívül egyszerű és finom.

Hozzávalók:

  •  400 ml kókusztej
  •  2 evőkanál kókuszolaj
  •  2 evőkanál méz vagy juharszirup
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

  1. A kókusztejet keverjük össze a mézzel (vagy sziruppal), a kókuszolajjal és a vaníliával.
  2. Öntsük jégkrém formába vagy műanyag dobozba.
  3. 4–6 órára tegyük a fagyasztóba.
  4. Élvezzük a lágy és frissítő kókuszfagyit!

Egészséges kókuszfagyi

 

4. Eperfagyi mandulatejjel (vegán)

Ez a recept tökéletes választás a vegánoknak és azoknak, akik kerülik a laktózt. Az eperben található vitaminok és antioxidánsok révén nagyszerű nyári felfrissülést kínál.

Hozzávalók:

  • 250 g friss vagy fagyasztott eper
  • 200 ml mandulatej (esetleg kókusztej)
  • 2 evőkanál agávé szirup vagy juharszirup
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

  1. Az epret mossuk meg, és vágjuk kisebb darabokra (ha fagyasztott eperrel dolgozunk, hagyjuk kicsit felengedni).
  2. Az epret, a mandulatejet, az agávé szirupot és a vaníliakivonatot keverjük simára.
  3. Az így kapott krémet öntsük jégkrém formába, és legalább 4 órára tegyük a fagyasztóba.
  4. Kóstoljuk, és élvezzük a frissítő eperfagyit!

Eperfagyi mandulatejjel

 

5. Avokádófagyi lime-mal

Az avokádó nemcsak tápláló, hanem krémes fagylaltok készítéséhez is kiváló. Lime-mal párosítva üdítően friss ízvilágot kapunk.

Hozzávalók:

  • 3 érett avokádó
  • egy fél natúr joghurt (5–7 evőkanál)
  • 200 ml habtejszín
  • 5 evőkanál sűrített tej (elhagyható)
  • 1 lime leve
  • 2 evőkanál méz vagy juharszirup

Elkészítés:

  1. Az avokádókat hámozzuk meg, és távolítsuk el a magokat.
  2. A robotgépben keverjük össze az avokádót a joghurttal, majd adjuk hozzá a sűrített tejet és a lime levét.
  3. A habtejszínt verjük fel kemény tejszínhabbá.
  4. Az avokádós masszát finoman forgassuk össze a tejszínhabbal.
  5. Töltsük jégkrém formába, és legalább 4 órára tegyük a fagyasztóba.
  6. Kóstoljuk, és élvezzük ezt a krémes, egzotikus avokádófagyit!

Avokádófagyi lime-mal

 

6. Áfonyás-joghurtos fagyi (laktózmentes)

Ez a recept tökéletesen frissítő, és az áfonyának köszönhetően tele van antioxidánsokkal.

Hozzávalók:

  • 200 g áfonya (friss vagy fagyasztott)
  • 200 g laktózmentes vagy növényi joghurt
  • 2 evőkanál méz vagy más édesítőszer
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

  1. Az áfonyát keverjük simára a joghurttal, a mézzel és a vaníliakivonattal.
  2. Öntsük jégkrém formába vagy edénybe.
  3. Legalább 4 órára tegyük fagyasztóba.
  4. Kóstoljuk, és élvezzük a frissítő áfonyafagyit!

Áfonyás-joghurtos fagyi

 

7. Ananászos-kókuszos fagyi

Az ananász és a kókusz két trópusi gyümölcs, amelyek tökéletesen kiegészítik egymást, és frissítő, egészséges desszertet alkotnak.

Hozzávalók:

  • 300 g friss vagy fagyasztott ananász
  • 200 ml konzerv kókusztej
  • 1 evőkanál méz vagy juharszirup

Elkészítés:

  1. Az ananászt vágjuk apró darabokra, majd tegyük a robotgépbe.
  2. Adjuk hozzá a kókusztejet és a mézet, majd keverjük simára.
  3. Az így kapott keveréket öntsük jégkrém formába, és legalább 4 órára tegyük a fagyasztóba.
  4. Kóstoljuk, és élvezzük a trópusi fagyit!

Ananászos-kókuszos fagyi

 

A házi fagyi nagyszerű megoldás mindenkinek, aki frissítő desszertet szeretne hozzáadott vegyszerek és felesleges összetevők nélkül. Az édesítőszereket magunk szerint alakíthatjuk, hogy pont olyan fagyit kapjunk, amilyet szeretünk. Ha pedig saját jégkrémekkel szeretnénk kísérletezni, szerezzünk be néhány formát, és lepjük meg magunkat és szeretteinket egy kis hűsítő finomsággal! 

És ne feledjük: A nyári esték tökéletes hangulatához tartozik a Puella illatgyertyája is :)