Szárítógép? Igen! Hogyan hozzuk ki belőle a legtöbbet

A szárítógép sok háztartás nélkülözhetetlen részévé vált, hisz megspórolja a teregetéssel és szárítással töltött időt. Ráadásul néhány funkciójának köszönhetően csökkenthetjük a vasalás szükségességét is, ami azoknak jelenthet megkönnyebbülést, akik nem kedvelik túlzottan a vasalást, vagy nincs rá idejük. Bár a szárítógép használata nem bonyolult, a tiszta és illatos ruhák érdekében jó, ha betartunk néhány szabályt.

 

Ebben a cikkben olvashatsz pár hasznos tanácsot, hogyan használd helyesen.

Program választása a mosógépen

Előkészületek

A szárítani kívánt ruhák előkészítése már a centrifugálásnál kezdődik. Válassz olyan programot, amely a lehető legtöbb vizet kicsavarja a ruhákból. 

Mindig ellenőrizd a ruhadarabon található címkét, amelyről leolvashatod, alkalmas-e a ruhadarab szárítógépben való szárításra vagy sem.

Mielőtt betennéd a ruhákat a szárítógépbe, válogasd szét őket az anyag típusa és vastagsága szerint, hogy a program végén minden ruha biztosan száraz legyen, majd rázd ki az egyes darabokat, mert gombócokba gyűrve a szárítás sem lesz hatékony. 

A program kiválasztásánál érdemes megfontolni, szeretnél-e szárítás után vasalni. Ha igen, maradjanak a ruhák egy kicsit nedvesek. Ebben az esetben légy óvatos és csak félig töltsd meg a szárítógép dobját.

Nézd át a ruhákat olyan foltokat keresve, amelyeket szárítás után sokkal nehezebb lenne eltávolítani. 

A szárítógép minden használata után ügyelj arra, hogy ürítsd ki a kondenzvíz tartályt. Ha nem jutott rá időd vagy megfeledkeztél róla, három-négy szárítás után mindenképpen szánj rá pár másodpercet. Ráadásul a felgyülemlett vizet felhasználhatod a virágaid öntözésére, ablakmosó folyadékként, vagy vasaláskor beleöntheted a vasalóba. 

Szárítás után ne feledkezz meg a szűrőről sem, amivel eltüntetheted a port és az atkákat is. A szűrőt tisztíthatod porszívóval vagy fertőtlenítheted 1:1 arányban összekevert hideg víz és ecet oldatával. Mielőtt visszatennéd a szűrőt a szárítógépbe, győződj meg róla, hogy teljesen megszáradt. 

Ezzel az oldattal három havonta egyszer tisztítsd ki a dobot is, így megelőzheted a szárítógépben képződő kellemetlen szagokat és élvezheted ruháid csodás illatát. 

 

Mi nem való a szárítógépbe 

Annak ellenére, hogy most már szinte mindent száríthatunk gépben, még mindig van pár dolog, amely nem a legalkalmasabb szárításra.

 

 

 • Strasszokkal és flitterekkel díszített ruhadarabok. Ezek a ruhák bár moshatók mosógépben, jobb, ha nem kerülnek szárítógépbe, nehogy a díszek megsérüljenek. 
 • Gyapjúruházat. A gyapjú igencsak érzékeny a magas hőfokra, így szárítógépben való szárításnál néhány méretet is összemehet.
 • Selyem. A selyem nagyon finom anyag, amely nem tűri a magas hőfokot. Szárítógépes szárításnál elvesztheti selymességét, ezért jobb, ha teljesen elkerülöd. 
 • Csipkés ruhák és fehérnemű. Szárítás közben megsérülhetnek a kapcsok és az elasztikus részek, valamint a csipke és elszakadhat. 
 • Pehelykabát. A finom libatoll a szárítógépben teljesen tönkremenne. A szabad szárítást javasoljuk inkább. 
 • Fleece ruházat. A fleece egy szintetikus anyag, amely magas hőfoknál könnyen bolyhosodik és gyűrődik, szárításnál fennáll a visszafordíthatatlan károsodás kockázata. 
 • Fürdőruha. A fürdőruhára is érvényes, hogy az elasztikus részei könnyen károsodhatnak, ezért inkább mellőzd a szárítógépes szárítást. 
 • Harisnya. Szárításnál a gép károsíthatja az anyagot, ami megakadályozná a harisnya további viselését. 
 • Fürdőszobaszőnyeg. Magában a szőnyeg anyaga tartós, szárítással viszont károsodhat a hátoldalán található gumi, mivel magas hőfoknál deformálódhat. 
 • Funkcionális és vízhatlan ruházat. A gyártási módokra és folyamatokra tekintettel ezek a ruhák hő hatására károsodhatnak. 
 • Vasalható és gumis matricákat tartalmazó ruhák. Hő hatására a matricák leeshetnek vagy megrepedezhetnek. 
 • Ragasztott talpú cipő. Némely cipőkön használt ragasztó a szárítógépben képződő hő hatására elolvadhat. 
 • Öblítővel mosott ruhák. Az öblítő ugyanis eldugítja a szárítógépet. Amennyiben mégis szeretnél ilyen ruhákat gépben szárítani, javasoljuk a szárítógép szűrőjének gyakori tisztítását. 
 • Műanyag cipzáras ruhák. A szárítógépben képződő hő hatására a műanyag cipzárak deformálódhatnak. 
 • Gyúlékony anyaggal szennyezett ruhák. Ha a ruháidra hajlakk, esetleg az autó javításakor benzin vagy gázolaj kerül, légy különösen óvatos. A szárítógépben való szárítás ezekben az esetekben rendkívül veszélyes.

 

Kiszárított ruhák kosárban

Trükkök a minőségibb szárításért 

Ha csodásan illatos ruhákra vágysz, de nem szeretnéd öblítővel szennyezni a szárítógéped, használj mosóparfümöt. A mosóparfümök a hagyományos öblítőkkel szemben nem szennyezik a mosógépet, sem a szárítógépet, és nem hagynak lerakódást a szövetek szálain sem, így az anyagok nem károsodnak. Ráadásul magas százalékban tartalmaznak illatolajokat, amelyeknek köszönhetően a mosóparfümmel mosott ruhák hosszan és intenzíven illatoznak. A Puella kínálatában hat népszerű illatú mosóparfüm található.

 

Hogy ruháid puhábbak legyenek, statikus elektromosság nélkül, használhatsz szárítólabdát vagy süni szárítógolyót. Különböző méretekben és változatokban bármely drogériában kaphatók. Szárítás közben mozognak, ezzel enyhén megemelik a ruhákat, így meggátolják a gyűrődések és bolyhosodás keletkezését, ráadásul vegyi anyagok hozzáadása nélkül puhítják kedvenc ruhadarabjainkat. 

 

Az ágynemű szárításának titka az egyszerre szárított kis mennyiségben rejlik. Ezzel megelőzheted a szárítógépből kivett nedves és összegyűrt gombócot. Amennyiben az ágyneművel együtt más ruhát is szeretnél szárítani, azt javasoljuk, hogy előbb az ágyneműt tedd be a szárítógép dobjába. 

 

Válaszd ki az egyes ruhadaraboknak megfelelő programot. Ehhez segítséget a ruhadarabokon található címke nyújt. A szárítógépre a négyzetben található kör szimbólum vonatkozik. Ha ez a szimbólum át van húzva, az adott ruhadarab nem alkalmas szárítógépben való szárításra. Amennyiben ez a szimbólum nincs áthúzva, az adott anyag szárítható. A szárítás hőfokát a körben található pontok száma jelzi: 

 • A négyzetbe zárt körben található egy pont azt jelzi, hogy az anyag alacsony hőfokon szárítható (max. 60 °C). 
 • A körben található két pont közepes hőfokot jelent (60 – 80 °C).
 • A három pont a magas hőfokot jelzi (több, mint 80 °C). 

 

Szárítás után minél előbb vedd ki a ruhákat. A program végeztével a ruhák forrók, ezért ez a legalkalmasabb pillanat a szárítógép kiürítésére. Ha túl sokáig maradnak a gépben, összegyűrődnek, ráadásul kellemetlen szagok is képződhetnek. 

 

Szárítás közben ne nyitogasd a szárítógép ajtaját. Feleslegesen hosszabbítanád meg vele a szárítás idejét, a kiszabaduló forró levegőről és a dob újramelegítéséről nem is beszélve. Amennyiben lehetséges, a szárítógépet egy meleg helyiségbe tedd. A nem fűtött helyiségekben a szárítás ideje hosszabb. 

 

Íme tehát néhány tipp a tiszta és illatos ruhákért szárítógép használatával. Már csak rajtad múlik, melyik tanácsot fogadod meg.

Vissza a boltba