A törölközők hosszan tartó illatának titka leleplezve

 

Vannak dolgok, amiket naponta többször is használunk: a kedvenc kávéscsészénk, a telefonunk, a pénztárcánk vagy akár egy rúzs. Vitathatatlan, hogy ide tartoznak a törölközők is, hiszen egy nap folyamán megtöröljük a kezeinket, arcunkat, hajunkat, esetleg egy jóleső zuhany vagy fürdő után beburkoljuk az egész testünket. Mindig jó érzést kelt, ha a törölköző tiszta, puha és illatos. A friss és hosszan tartó illat, amely már a fürdőszoba ajtaján belépve átjárja testünket, igazi balzsamként hat a lelkünkre is. De mit tehetünk azért, hogy törölközőink frissek és illatosak legyenek néhány nap után is? A következő sorokban feltárjuk a lépéseket, amelyek betartásával a végeredmény magáért beszél majd. 

 

Illatos törölközők a fürdőszobában

 

Helyes mosás 

Mikor új törölközőt vásárolunk, az első használat előtt mindig mossuk ki. Ezzel eltávolítjuk a rászállt port és a gyártási folyamat alatt lágyítás céljából rávitt vegyi anyagokat. 

Az első használat előtt áztassuk be a törölközőt 24 órára hideg vízbe és adjunk hozzá egy kis ecetet is. Az ecet segít rögzíteni a színeket, így megelőzhető a mosás közbeni fakulás. 

Törölközésnél a törölköző szöveteiben különböző elhalt bőrsejtek, kozmetikum maradványok és baktériumok rakódnak le, ezért fontos, hogy mindig 60 °C-on mossuk őket, pamut programon. Ne töltsük túl a mosógép dobját, hogy a törölközőknek elegendő helyük maradjon az alapos mosásra és öblítésre. 

A törölközőket javasolt a többi szennyestől elválasztva, valamint külön a fehéreket és külön a színeseket mosni. Így törölközőink megőrzik ragyogó fehérségüket, és mosás után nem szürkülnek be. 

Ne feledkezzünk meg a mosószerek helyes adagolásáról sem. Ha tehetjük, inkább folyékony mosószert használjunk mosópor helyett és azzal is csak csínján bánjunk, mivel nehezen öblíthető és a maradványai lerakódhatnak a szövetek szálaiban. 

A frottír törölközők esetében válasszuk az 1200 fordulat/perc centrifugálást, és a program lejárta után azonnal vegyük ki őket a mosógépből. 

Nem utolsó sorban, a törölközők friss illatáért a tiszta mosógép is felelős. Hogy milyen gyakran van a mosógépnek szüksége tisztításra legfőképpen attól függ, hány fokon mosunk. Ha leggyakrabban a 40 °C-os mosást használjuk, a mosógép is gyakrabban igényli a tisztítást. Ellenkezőleg, a magasabb hőfok hatékonyabban távolítja el a baktériumokat. Minden mosás után tisztítsuk meg az ajtó gumitömítését a mosószer maradványoktól.  Ne feledjük el legalább egyszer havonta alaposan megtisztítani az adagolót sem. Hasonló figyelmet szenteljünk a szűrő tisztításának is. A mosógép dobját bízzuk leginkább drogériákban kapható, profi mosógép tisztítókra. Öntsük a mosógépbe, majd üresen indítsuk el 60 vagy 90 °C-on. Mosás alatt a tisztítószer minden belső részt és alkatrészt elér és megtisztít a lerakódott vízkőtől és különböző maradványoktól. Ez a fajta tisztítás három havonta javasolt.  

 

Öblítő? Inkább ne! 

Törölközők mosására ne használjunk öblítőt. Ez ugyanis egy réteget képez a pamut szálain, amely csökkenti a törölköző nedvszívó tulajdonságát. Amennyiben hosszan tartó illatot szeretnél törölközőidnek, válaszd inkább a Puella mosóparfümöket, amelyek a hagyományos öblítők kiváló és hatékony alternatívái. A Puella mosóparfümök magas mértékben tartalmaznak illatolajokat és a hagyományos öblítőkkel szemben nem szennyezik a mosógépet, valamint minden típusú szövetre alkalmasak, mivel nem képeznek lerakódásokat a szövetek szálain, így nem károsítják őket. Ráadásul intenzív és hosszan tartó illatot kölcsönöznek ruháidnak. Olvasd el vásárlóink véleményeit vagy rendeld meg próbakészletünket és győződj meg róla magad! 

 

Törölközők a mosógép dobjában

 

Helyes szárítás

Amennyiben lehetőségeink engedik, a törölközőket mindig szabadon teregetve, leginkább félárnyékban szárítsuk. Nyugodtan szárítsuk néhány órán keresztül, hogy a szövetszálak is alaposan megszáradjanak. A nap és a friss levegő biztosítják törölközőink természetes illatát. Ha azonban még nedvesen hajtogatjuk össze és tesszük el őket, kellemetlen szagú penész képződhet rajtuk, amelyet bizony nehéz eltávolítani. 

Ha mégis inkább a szárítógépet választjuk, szárítsunk alacsony vagy közepes hőfokon és még mielőtt a gépbe helyeznénk a törölközőket, alaposan rázzuk ki őket. Ha puha törölközőket szeretnénk, tegyünk a gépbe szárítólabdát, amely minden drogériában kapható. Használatával akár 25%-kal is csökkenthető a szárítás ideje. 

Fontos, hogy az illat, amelyet a Puella mosóparfümök kölcsönöznek a törölközőknek, nem illan el szárítógépben való szárítás után sem

Ezen kívül ne feledjük el törölközőinket minden használat után a fürdőszobában található fogasra vagy tartóra akasztani. Ha lehet, fürdés vagy zuhanyzás után szárítsuk a törölközőt kiterítve, vagy csak felére hajtva radiátoron vagy ruhaszárítón. Sose hagyjuk a törölközőket a fürdőszobában csak úgy ledobva. Nedvesek maradnak, ez által a szálakban megnő a baktérium és penész képződés, amely bőrirritációhoz vezethet. 

Egyaránt elengedhetetlen maga a fürdőszoba rendszeres szellőztetése is. Nedves környezetben a törölközők illata gyorsan elillan és dohos szag váltja fel. 

 

Törölközők és ruhacsipeszek szárítókötélen

 

Vasalás

A vasalásnak egyrészt fertőtlenítő hatása van, mivel eltávolítja a ruhákból a baktériumokat, másrészt viszont némely szöveteket visszafordíthatatlanul károsíthatja. 

Törölközőket, fürdőlepedőket és pamutból vagy darázsos pamutból készült törlőket nyugodt szívvel vasalhatunk, azonban kerüljük a frottír törölközők vasalását, mivel a szálak ellaposodhatnak és eltöredezhetnek. Ezzel az anyag elveszítheti nedvszívó képességét is. 

 

Illat a szekrényben

A törölközőket száraz és szellős helyen tároljuk, így nem esnek áldozatul mindenféle szagnak és penésznek. Az illat megőrzéséért akaszthatunk a szekrénybe vagy komódba Puella illatosító lapot, amely kialakításánál fogva folyamatosan szabadítja fel az illatot, így a lehető leghosszabb ideig kitart. Ezzel biztosíthatjuk törölközőink friss illatát még jóval mosás után is. 

Ebben a cikkben felfedhettük a törölközők friss és hosszan tartó illatának titkát. Megtudtuk, hogy ez az eredmény több tényező – a megfelelő mosószer kiválasztása és adagolása, a helyes szárítás, tárolás, a mosógép tisztítása és a fürdőszoba szellőztetése – összhatása. A minőségi Puella mosóparfüm választásával nem csak a törölközőt gazdagítod egy csodás és luxus illattal, de az egész háztartást is. Vissza a boltba