Mik a helyes mosás titkai? Praktikus tippek az illatos és tiszta ruhákért

Hogy történhet az, hogy mosás után a ruháid kifakulnak és nem éppen kellemes illatot árasztanak? Az igazság az, hogy a helyes mosás kész tudomány. Ha eddig a mosás annyiból állt, hogy szórtál a gépbe egy kis mosószert, majd véletlenszerűen választottál egy mosóprogramot a legjobbakban bízva, itt az idő változtatni. 

 

Néhány egyszerű tipp segít megváltoztatni ezt a szokást és a ruháid friss, tiszta és illatos külsővel viszonozzák majd a gondoskodást.

 

mosás a mosógépben

Különböző szövet, különböző mosóprogram 

A ruhák tisztaságának és frissességének kulcsa a helyes mosóprogram kiválasztásában rejlik. Minden szövet más gondoskodást igényel. 

 

Míg a pamutot moshatod magasabb hőfokon is, a finom szövetek, mint a selyem, csipke vagy gyapjú kíméletesebb bánásmódot követel. Az alacsonyabb hőfok a sötétebb színeket is óvja a fakulástól. 

 

Az erősen szennyezett, koszos ruhák mosásához válaszd az intenzív mosás programot vagy a fertőtlenítő mosást. Ezek a programok a magas hőfoknak köszönhetően végeznek a baktériumokkal és patyolattisztává varázsolják az olyan anyagokat is, mint a vászon, a farmeranyag vagy a mikroszálas szövet. 

 

A helyes mosás érdekében mindig olvasd el a ruhadarabon található címkét.

 

Megfelelő mosószer kiválasztása 

A mosás minősége nem csak a mosási programtól, hanem a kiválasztott mosószertől is függ. Elsősorban gondoljuk át, mit is szeretnénk mosni. Majd a szennyesben található szövetféléktől függően válasszuk ki az adott anyagnak megfelelő mosószert. 

 

Mosószer ma már por, gél és kapszula formájában is kapható. Választásnál fontos szempont a ruhák színe és fajtája, ennek megfelelően tudunk vásárolni sötét, fehér és színes anyagokra kialakított termékeket.

 

Finom szövetekre kímélő mosószer a nyerő 

Finom szövetek mosásánál, mint a selyem, csipke vagy kasmír, a minőség megőrzése érdekében a kímélő mosószer a nyerő. A por alakú mosószerek roncsolhatják a szálakat, ami a színek fakulásához, az anyagok bolyhosodásához és gyűrődéséhez vezethet.  

 

Olyan finom szövetekre tervezett mosószert keress, amely:

  • hipoallergén, bőrirritációt és a szövetek károsodását előidéző színezék- és illatanyagmentes, 
  • nem mérgező és kiegyenlített pH-val rendelkezik; az 5 és 8 között található semleges vagy enyhén savas pH számít a legkímélőbbnek a szövetek nagyrészére
  • nem tartalmaz  fehérítőszert, amely gyengítheti a szövet szálait. 

 

A mennyiség is számít 

Tudtad, hogy a mosószerhez tartozó adagolónak vagy kupakank akár tízszer akkora is lehet az űrtartalma, mint amire egy mosáshoz valójában szükséged van? 

 

Ha sokkal több mosószert használsz, mint amennyit kellene, egy idő után a ruháid finom illat helyett inkább kellemetlen szagot árasztanak majd. Ezért fontos, hogy csínján bánj a mosószerrel, főleg kisebb adagoknál, hogy ruháid frissek és illatosak legyenek.

 

tiszta ruhák a kosárban

Centrifugálás kisebb fordulaton 

Válassz programot centrifugálás nélkül vagy csak kisebb fordulaton. A magas fordulatú centrifugálás roncsolhatja ruháid minőségét. 

 

A kényes ruhákat gépi mosás során ajánlatos mosóhálóba vagy régi párnahuzatba tenni, így megelőzhető a ruhák beakadása és csavarodása. 

 

Túlterhelt mosógép 

Az illatos ruháknak nem kedvez a zsúfoltság. Ha túl sok ruhát teszel a mosógépbe,  a hely szűkössége miatt nehezebbé válik a mosószer vízben való feloldása. Ráadásul a túlterhelt mosógépben a centrifugálás sem tökéletes. 

 

Mosás után irány a szárítás 

Bár a modern mosógépeket úgy alkották, hogy minimalizálják a penész és kellemetlen szagok keletkezését, mégis azt ajánljuk, hogy mosás után mihamarabb, de legkésőbb 1 órával a program végezte után vedd ki a ruhákat a mosógépből. A nedves környezet ugyanis melegágya a penész és baktériumok szaporodásának. Ha nincs lehetőséged 1 órán belül kivenni a ruhákat, tedd meg a lehető leghamarabb, de mindenképpen a mosás végeztét követő 2 órában. A mosógépben töltött túl hosszú idő csökkentheti a mosóparfümök vagy más öblítők hatékonyságát.  

 

Amennyiben szárítógépben szárítod ruháid, tégy róla, hogy mosás után a ruhák rögtön bele kerüljenek, használatával ugyanis eltávolítható a nedvesség nagy része, így jellegzetesen csökken a penész és kellemetlen szagok képződésének kockázata.

 

ruhák szárítása a napon

Végezetül pár csepp mosóparfüm

Ha friss és kellemes illatot szeretnél ruháidnak, amely szárítás után is megmarad, adj hozzá a mosáshoz egy kis mosóparfümöt is. Az olyan termékek, mint például a Puella mosóparfümök, kialakításuknál fogva hosszan tartó, csodás illatot biztosítanak majd.  


Nézd meg a hagyományos öblítők alternatívájaként szolgáló különböző mosóparfümeink széles kínálatát. Próbáld ki egyedi illatainkat, mint a levendula és vanília, virág és citrus  vagy gyümölcs és fűszer ötvözete, esetleg a varázslatos ylang ylang virág rabul ejtő aromája.

Vissza a boltba