Büdös a mosógép? Űzd el a bűzt!

Az utóbbi időben szokatlan szag árad a mosógépedből? Voltunk így ezzel egy páran. A jó hír az, hogy néhány egyszerű lépéssel a mosógép visszanyerheti eredeti frissességét.  

 

A cikkben elolvashatod, mi okozza a mosógépből áradó kellemetlen szagokat, megnézzük, hogyan orvosolhatjuk ezt a problémát és vetünk egy pillantást a megelőzéshez fontos lépésekre is. 

gépi mosás

 

Miért lesz büdös a mosógép?

 

 • Beszáradt szennyeződések és lerakódások 

A mosógépből áradó kellemetlen szagot leggyakrabban a felhalmozódott mosószer és öblítő maradványok okozzák. Ezek tartalmazhatnak olyan illatanyagokat és vegyszereket, amelyek lerakódnak a csövekben és tömítésekben, egy idő után pedig elkezdenek szagot árasztani. 

 

 • Baktériumok és penész

A baktériumok és a penész is okozhatnak hasonló galibát. Mosás után érdemes minél gyorsabban kiüríteni a gép dobját, különben az állott ruhák tökéletes táptalajt biztosítanak a szagokat erjesztő mikroorganizmusoknak. 

 

A program lejárta után ezért rögtön vedd ki a ruhákat a mosógépből és hagyd nyitva az ajtaját, így biztosítod a szellőzését. 

 

 • Elfelejtett ruhadarab 

Néha előfordul, hogy a mosógépben észrevétlenül elkószál egy ruhadarabunk, mint például egy zokni. További mosások által ez a ruhadarab folyamatosan nedves marad, szintén tökéletes táptalajt nyújtva a mikroorganizmusoknak. 

 

 • Hosszabb szünet

Ha hosszabb ideig nem mosunk, a csövekben és az adagoló-rekeszben bizony elkezd bűzleni az állott víz. Fontos a szellőztetés, mivel a zárt ajtó és adagoló-rekesz kiváló körülményeket nyújt a penész kialakulásához. 

 

a mosógép dobja

 

 • Rossz minőségű, nem oldódó mosópor 

Rövid programoknál a mosópor nem feltétlenül oldódik fel teljesen, vékony réteget képezve a dob felületén, amelyben elszaporodhatnak a baktériumok. 

 

A hunyó viszont lehet a rossz minőségű vagy olcsó mosószer is, amely nem oldódik fel rendesen és szennyezi a mosógépet. 

 

Hogyan intsünk búcsút a kellemetlen szagoknak? 

A mosógépből eredő szagok eltávolítása érdekében fontos a mélytisztítás. Nem kell bonyolult és drága szerekre költeni, minden, amire szükség lehet, megtalálható a konyhádban

 

 • Mosószer helyett önts a mosógépbe 2 csésze fehér ecetet, majd kapcsold be a mosógépet 90 °C-os mosásra üresen, szennyes nélkül.  Az ecet fertőtleníti a mosógépet és hatékonyan távolítja el a szagokat. Mosás után töröld meg az ajtó tömítését, majd hagyd nyitva az ajtót, amíg teljesen meg nem szárad. 
 • Ha az adagoló-rekesz sem virágillatú, használj szódabikarbónát. Vedd ki a rekeszt a gépből és öblítsd át meleg vízzel. Egy szivaccsal tisztítsd meg a szennyeződésektől és lerakódásoktól, majd szórj bele szódabikarbónát és kapcsold be a mosógépet 90 °C-on. 
 • A mosógép gumitömítésén is keletkezhetnek sötét vagy fekete penészfoltok. Ebben az esetben próbálkozhatsz koncentrált fehérítővel vagy speciális mosógéptisztító szerekkel. Az esetleges sérülések és irritáció elkerülése érdekében mindig használj gumikesztyűt és védőszemüveget. 
 • Ami a szűrő tisztítását illeti, olvasd el az útmutatót. Minden mosógép más, ezért fontos, hogy az adott típushoz tartozó utasításokat kövessük. A mosógép szűrőjét három havonta javasolt tisztítani, ezzel biztosítva az optimális működését és hosszabb élettartamát

Kerüld el a bűz kialakulását egyszerű lépésekkel 

Hogy meggátold a mosógépből áradó kellemetlen szagok kialakulását, fontos a megelőzés. Ennek köszönhetően  búcsút inthetsz a felgyülemlett baktériumoknak és szennyeződéseknek, ezzel együtt pedig a bűz keletkezésének is.

 

mosógép tisztítás

 

 • Hagyd nyitva a mosógép ajtaját 

Minden mosás után hagyd nyitva a mosógép ajtaját és az adagoló-rekeszt is, hogy alaposan megszáradjanak. 

 

 • Tisztítsd ki a szűrőt és a tömítést egyszer havonta 

Legalább egyszer havonta alaposan tisztítsd ki a mosógép belsejét, és ne hagyd ki a gumitömítést sem. Tökéletes segéd hozzá egy enyhén higított ecetes oldatba mártott rongy. Alaposan töröld át a tömítés minden hajlatát, hogy biztosan eltávolíts minden szennyeződést és vizet. Ez után a tömítést töröld át száraz törlőkendővel is.  

 

 • Csökkentsd a páratartalmat

A penész és baktériumok legjobb barátja a magas páratartalom, ezért bizonyosodj meg róla, hogy a fürdőszobád jól szellőzik. Szükség esetén bevetheted a páraelszívót, amely segít optimális szinten tartani a fürdőszobád páratartalmát. 

 

 • Időnként moss magasabb hőfokon 

A mosógép belsejében és a ruhákon található baktériumok hatékony eltávolítása érdekében fontos, hogy rendszeresen használjuk a magasabb hőfokú programokat is. A mindennapi 40 °C-os mosáson kívül ezért néha dobjunk be pár darabot (ágyneműt vagy konyharuhát) 90 °C-ra is.  

 

 • Használj minőségi mosószert és öblítőt 

Mosószer vásárlásnál fontos a minőségi mosógél és öblítő választása. A boltban kapható hagyományos mosószerek ugyanis eltömíthetik a mosógépet és fokozhatják a kellemetlen szagok kialakulását. 

 

Ezért ajánljuk figyelmedbe az alternatívákat is, mint például a Puella termékek. Ez a márka magasan hatékony és eredményes univerzális Puella mosógélt kínál.

 

Ha pedig nem csak tiszta, de csodás illatú ruhákat is szeretnél, a mosógél mellé használj Puella mosóparfümöt is, amely tökéletesen kiegészíti a mosógél hatását, nem szennyezi a mosógépet és biztosítja a ruhák hosszan tartó, pompás illatát. 

 

illatos mosógép és ruhák

Vissza a boltba