Hogyan távolítsuk el a ruhafoltokat? Segítünk!

Mindannyian megtapasztaltuk már, milyen az, amikor egy szerencsétlen véletlen folytán folt kerül a kedvenc ruhadarabunkra. Legyen az egy felborult borospohár vagy főzés közben keletkezett rejtélyes zsírfolt, a makacs foltok sokszor nem kis fejfájást okoznak. Vannak azonban bevált megoldások, amelyek segítségével ruháid új fényben tündökölnek majd.

 

sminkfolt

Minden perc számít

A ruhafoltok sikeres eltávolításának kulcsa a gyors beavatkozás. Minél korábban jön a segítség, annál jobb. 

 

Amint észreveszed a foltot, azonnal áztasd hideg vízbe vagy használj megfelelő tisztítószert, ezzel megakadályozva a szennyeződés száradását és a szövetekbe való lerakódását. 

 

Ez az egyszerű, de hatékony lépés sorsdöntő lehet kedvenc ruhadarabod kifogástalan állapotának megóvása számára.

 

Folttisztítás házilag

A folttisztítás egyszerű és hatékony módszerei gyakran alapulnak minden háztartásban megtalálható készítményeken. Ilyenek például a fehér ecet és a szódabikarbóna, amelyek varázslatosan hatnak a makacs zsírfoltokra. A citromsav pedig az izzadságfoltok esküdt ellensége.

 

Ezek a szerek nem csak megfizethetőek, hanem környezetbarátok is és gyakran hatékonyabbak, mint a kereskedelmi tisztítószerek.

 

A gallszappan is segíthet

A számos drogériában kapható gallszappan is megbízható megoldást nyújthat a ruhafoltok eltávolítására. Ha még nincs tapasztalatod ezzel a varázsszerrel, itt az ideje kipróbálni. Határozottan megéri. 

 

Színes és fekete ruhák tisztításánál viszont légy résen! A gallszappan annyira hatásos tud lenni, hogy még a színeket is kifehéríti. 

 

Hogyan kezeljük a különböző foltokat?

folteltávolítás

Minden folt egyéni bánásmódot követel:

 

  • Borfoltok

Borfoltokat leghatásosabban a só és citromsav keverékével tudsz eltávolítani. A só elnyeli a felesleges folyadékot, míg a citromsav feloldja a színeket. Makacs foltok esetében segítséget a fehér ecet és víz keveréke jelenthet. 

 

  • Olajfoltok

Az olajfoltok nagyobb kihívást jelentenek. Szórj a foltra egy vékony réteg szódabikarbónát, amely felszívja az olajat, majd mosd ki a ruhadarabot meleg vízben. 

 

  • Tintafolt

Tintafoltra használj szeszt vagy körömlakk lemosót. Feloldják a tintát, így elősegítik az eltávolítását. Tisztítás után öblítsd le a ruhadarabot hideg vízzel. 

 

  • Sminkfolt

A sminkfolt feloldása érdekében használj sminklemosót vagy egy kis alkoholt. Tisztítás után a ruhadarabot óvatosan öblítsd ki hideg vízben. Amennyiben szükséges, ismételd meg a folyamatot, majd tedd a mosásba.

 

  • Vérfolt

Vérfoltok tisztításakor kizárólag hideg vizet használj, mert hő hatására a vér rögzül a szövetekben. 

 

Tégy a foltra egy kis sóoldatot vagy finommosószert, majd a ruhadarabot öblítsd le, és szokás szerint mosd ki.

 

  • Paradicsomszósz és mártás folt

Villával vagy késsel távolítsd el a maradék paradicsomszószt vagy mártást, így megelőzve a szövetekbe való beleivódást. A ruhadarabot fordítsd ki, így öblítsd át folyó hideg víz alatt

 

Ezután dörzsölj bele folyékony mosószert, majd szokás szerint, a címkén feltüntetett szimbólumoknak megfelelően mosd ki a ruhadarabot. 

 

Gondoskodj a szövetekről 

Fontos, hogy folteltávolításnál ne feledkezzünk meg a szövetekről való gondoskodásról sem. Különböző szövetek eltérő bánásmódot követelnek, az által nem minden tisztítószer alkalmazható minden típusú szövetre. 

 

Az olyan finom szövetek, mint például a selyem és a gyapjú magas hőfokon, agresszív vegyi anyagok használatával erősen károsodhatnak. Ezért fontos, hogy a mosást mindig a címkén feltüntetett szimbólumoknak megfelelően, az ajánlott utasításokat betartva végezd. 


Ha bizonytalan vagy az anyagokkal kapcsolatban, mindig inkább az enyhébb tisztítási módszerek egyikét válaszd és kerüld el az erős hatású vegyszerek használatát. Ne feledd, hogy a szövetekről való helyes gondoskodás nem csak a foltok eltávolításáról szól, de a ruhák eredeti állapotának megőrzéséről is.

 

ruhamosás

Patyolattiszta, illatos ruhák

A sikeres folteltávolítás után, ne feledkezzünk meg az utolsó lépésről sem – a mosáshoz hozzáadott illatról. Itt kerül előtérbe az exkluzív mosóparfüm kínálatunk, amely friss és ellenállhatatlan illatot kölcsönöz ruháidnak. 


Az illatok gazdag kínálatának hála olyat választhatsz, amely a legjobban illik hozzád. Így a kedvenc ruhadarabod nem csak patyolattiszta lesz, de csodásan illatozik is majd.

Vissza a boltba