Tippek a tökéletesen vasalt ruhákért

A vasalás általában nem tartozik a kedvenc időtöltéseink közé. Inkább úgy tekintünk rá, mint kötelességre, és igyekszünk csak azt vasalni, amit tényleg muszáj. Mint minden tevékenység esetében, a vasalásnál is léteznek trükkök, technikák és eszközök, amelyek könnyebbé és hatékonyabbá teszik azt. Ráadásul vasalással a ruháink megtartják eredeti formájukat valamint hosszabb élettartamot is biztosítunk kedvenc viseletünknek. 

 

Ebben a cikkben találsz néhány szabályt, amelyek elsajátításával kezedbe adjuk a helyes vasalás kulcsát, így ruháid nem csak illatosak, de gyűrődés- és lenyomatmentesek is lesznek.

 

Vasaló a vasalódeszkán

Előkészületek

Vasalás előtt mindig bizonyosodj meg arról, hogy lehetséges-e az adott ruhadarab vagy szövetféle vasalása. Ezt a ruhacímkéről könnyen kiderítheted. Amennyiben szerepel rajta a vasaló szimbólum, neki is láthatsz. Ha viszont a vasaló szimbólum át van húzva, az anyag vasalása nem biztonságos. A vasaló belsejében általában szerepel egy, két vagy három pötty, amelyek a vasalási hőmérsékletet jelzik.  

 

Mielőtt nekilátsz a vasalásnak, válogasd szét ruháid szövetfélék szerint. A vasalást mindig a legalacsonyabb hőfokot igénylő anyaggal kezdd, majd folyamatosan haladj a magasabb hőfokot követelő anyagok felé. Ezzel a módszerrel nem kell várnod, míg a vasaló felmelegszik vagy éppen lehűl, így időt és energiát spórolhatsz meg. 

 

Készítsd elő a felületet, amelyen vasalni szeretnél. A legjobb választást erre a célra a vasalódeszka jelenti. Ha azonban nincs kéznél vasalódeszka, vasalhatsz például egy pokróccal és régi pamut ágyneművel vagy vászon lepedővel letakart asztalon is, de mindig figyelj arra, hogy a felület ne legyen gyúlékony. 

 

Ha rengeteg háztartáshoz hasonlóan a tiédben is a gőzölős vasaló a nyerő, biztosan készíts be desztillált vizet is, ez ugyanis a legmegfelelőbb a tartály feltöltésére. A vízköves lerakódások elkerülése érdekében ne használj csapvizet. Ha éppen nincs otthon desztillált víz, forrald fel a csapvizet és csak miután kihűlt öntsd bele a vasalóba. Vasalás után mindig ürítsd ki a tartályt, és hagyd a vasalót kihűlni. 

 

Nem árt ellenőrizni a vasaló tisztaságát is, nehogy kedvenc ingeden vagy pólódon egy régebbi vasalás során szerzett, a vasaló talpára ragadt szennyeződés lenyomata éktelenkedjen. 

 

Bizonyosodj meg arról is, hogy a ruhán nem találhatók olyan foltok, amelyek vasalással benyomódhatnak az anyagba, ezzel nehezebbé vagy akár lehetetlenné tennék a folt eltávolítását.

 

Összehajtogatott vasalt textília

Vasalási kisokos

Összegyűjtöttünk néhány bevált trükköt, amelyek biztosan felvarrják ruháid ráncait: 

 • Nyomtatott vagy flitteres pólókat alacsony hőfokon, legfeljebb 110 °C fokon, kifordítva vasalj. A nyomtatott minták és a pólókra varrott díszek nem olyan hőállók, mint az anyag, ezért ráragadhatnak a vasalóra vagy a vasalódeszkára, amivel felsérthetik őket.
 • A finom és sötét anyagokat is érdemes kifordítva vasalni, így elkerülheted, hogy a sötét anyagok vasalás után kifényesedjenek.
 • A zsebeket mindig fordítsd ki, nehogy belevasald a ruhadarabba a zsebek körvonalait.
 • A ruhákat enyhén permetezd meg vízzel. Ugyanis minél szárazabb az anyag, annál nehezebb elérni a gyűrődésmentes végeredményt, legfőképpen ágyneműk, törölközők és ingek esetében. Ezért azt tanácsoljuk, hogy láss neki a vasalásnak, még mielőtt az anyag teljesen megszáradna, esetleg nedvesítsd be egy virágpermetező vagy nedves anyag segítségével. 
 • A vasalás legjobb módját a gőzölős vasaló kínálja. A gőz használata segít eltávolítani a gyűrődéseket, megőrizni a ruhadarab alakját és szép megjelenést biztosít neki.
 • Minden hímzett részt kifordítva és törölközőre fektetve vasalj, így elkerülheted a hímzés kisimulását és károsodását.
 • Minden ruhadarabot fentről lefelé irányuló mozdulattal vasalj. Így követed a szövetszálak természetes irányát és megvéded ruháid az anyag elnyúlásától.
 • Légy óvatos a cipzárak vasalásánál. Mindig vasald körbe, soha ne húzd át rajta a vasalót, mert a fém cipzár felsértheti a vasalótalpat a műanyag cipzár pedig a magas hő hatására könnyen megolvadhat.
 • Az ingek és blúzok vasalását az ujjakkal kezdjük, majd a gallérral, vállakkal és oldalakkal folytatjuk, végül a hátrésszel fejezzük be. A gombokra különösen figyelj oda.
 • A szoknyát húzd rá a vasalódeszkára és a szegélytől a derék irányába vasald. Amennyiben a felső réteg alatt megbújik egy alsószoknya is, fordítsd ki és ezt a réteget vasald külön.
 • Valamivel bonyolultabb a rakott szoknya vasalása. A szoknyát húzd rá a vasalódeszkára, az egyes rakásokat rögzítsd gombostűvel, csattal vagy gémkapoccsal, majd fentről lefelé simítsd át őket vasalóval. A vasalót tartsd vízszintesen, és gondosan kövesd minden rakás vonalát. Ha szükséges, egy tiszta és nedves törlővel megnedvesítheted az anyagot.
 • Előre készíts be pár vállfát, amelyekre majd felakasztod kihűlni a frissen vasalt ruhadarabokat. Ügyelj arra, hogy a szekrény ne legyen túlzsúfolt, ezzel elkerülheted a nem kívánt gyűrődések keletkezését.
 • Teregetésnél mindig a ruhák szélét csipeszeld össze. A ruhacsipeszek okozta lenyomatokat ugyanis sokkal egyszerűbb eltávolítani a ruhák széléről, mint a láthatóbb helyekről.
 • Amennyiben nincs lehetőséged vasalni, ruháid mégis igényelnek egy kis felfrissülést és alakformálást, vállfával együtt akaszd fel őket a fürdőszobába, ahol a gyűrődések a pára hatására kisimulnak.

 

Vállfára akasztott ruhadarabok

Vasalás szövetfélék szerint

 

Ha vasalásnál követed az előírt hőfokot, nemcsak rengeteg áramot spórolhatsz meg, de megőrzöd ruháid kiváló állapotát is. 

 

Selyem – mindig kifordítva, alacsony hőfokon vasald (148 °C). Az anyag megőrzése érdekében ajánlott a zsebkendő vagy vászon használata. 

Csipke és nejlon –  a legalacsonyabb hőfokon vasald (110 °C-ig), gőz használata nélkül

Kasmír és zamat – nem igényelnek vasalást, viszont gőzölheted őket.

Poliészter  közepes hőfokon (148 °C) ajánlott vasalni.

Pamut – magas hőfokon is vasalható (200 °C).

Kordbársony, tweed és flanel – közepes hőfokon (140 – 170 °C), kifordítva vagy nedves vásznon keresztül vasald.

Gyapjú – nem tűri a magas hőfokot, ezért alacsony hőfokon (100 – 120 °C), kifordítva ajánlatos vasalni. A kézzel kötött ruhadarabok vasalása egyáltalán nem ajánlott, szükség esetén akaszd fel a fürdőszobába, ahol a pára kisimítja a gyűrődéseket. 

Viszkóz – alacsony hőmérsékleten vasald (120 °C).

Len – vasalás előtt enyhén nedvesítsd meg virágparmetezővel, majd vasald gőzöléssel a legmagasabb hőfokon (180 – 200 °C).

Frottírtörölköző – nem vasalandó, mivel vasalással romlik a törölköző nedvszívó képessége. 

Sifon – a vasalást illetően nagyon kényes anyag. Gőzölés nélkül a legalacsonyabb hőmérsékleten vasald (60 – 80 °C), mivel akár egyetlen csepp víz is nyomot hagy rajta. Vasalás után hagyd 10 percig kihűlni, így szerzi meg az anyag a kívánt alakját.

 

Vasalóra ragadt anyag

Tedd kellemesebbé a vasalást 

 

Tégy róla, hogy a vasalás ne csak egy elkerülhetetlen kötelesség legyen. 

Állítsd fel a vasalódeszkát a tévé előtt és vasalj kedvenc filmed vagy sorozatod kíséretében. A híradót inkább mellőzd a ruhák épségének megőrzése érdekében.

Hallgasd meg kedvenc előadód legújabb albumát, add át magad egy hangoskönyv izgalmas történetének vagy tanulj idegen nyelveket. 

A ruhákat mosd minőségi mosószerrel, így a frissen mosott tiszta anyag érintése kellemes és nyugtató érzéssel tölt majd el.

A mosáshoz adhatsz egy kis mosóparfümot is, hogy ruháid ne csak közvetlenül mosás után, de még hosszú ideig kellemes illatot árasszanak.

Vissza a boltba